Uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich postanowiliśmy wziąć pod lupę posiłek, który uchodzi za najważniejszy w ciągu dnia. Dnia 07.10.2022 r. częstowali wszystkich chętnych śniadanie, tym razem w wersji wegańskiej. Na pierwszy plan poszedł smalec z fasolki i pasztet z ciecierzycy przygotowany przez uczniów kl. II TG.
Uczniowie klasy III i IV TH sporządzili plakaty i dekoracje zachęcające do spożywania śniadania, bo właśnie ono zapewnia organizmowi cenne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Pomijanie śniadania to nawyk związany z nieodpowiednim odżywianiem – wpływa na procesy poznawcze i tempo uczenia się, koncentrację, a tym samym na zdolność do skutecznej pracy lub nauki. Biorąc pod uwagę jednak zasady zdrowego żywienia i zalecenie, aby w zdrowej diecie jeść częściej, ale mniej objętościowo, spożywanie śniadania jest najlepszym rozwiązaniem dla zachowania zdrowia.
Galeria zdjęć na szkolnym FB.