Karkonoski Festiwal Kulinarny 2024

Po raz kolejny, w dniach 9-11.04.2024 odbyły się w naszej szkole międzynarodowe warsztaty kulinarne. Oprócz uczniów z trzech szkół czeskich i dwóch szkół polskich po raz pierwszy dołączyła młodzież z Saksonii.

Pod opieką wspaniałych szefów kuchni – p. Dariusza Wyborka i p. Piotra Motały, młodzi adepci gastronomii zmagali się z tematyką ryb i owoców morza. Przygotowane zostały półmiski zimne z gravlax marynowany w kawie, ceviche i tuńczyk w pudrze cytrynowym, krewetki smażone z chorizo, zupa rybna z owocami morza z konfitowanymi pomidorkami, turbot z tagliatelle i pistacjami, dorsz ze smażonym kalafiorem, puree z brukselki i pudrem z zielonego ogórka oraz pieczona beza z kremem mascarpone i owocami jagodowymi.

Międzynarodowa ekipa wspólnie zmagała się z wymagającymi przepisami kulinarnymi, które w ostatnim dniu zaprezentowane zostały na uroczystej gali. Zaproszeni nobliwi goście byli oczarowani wyeksponowanymi potrawami, a uczestnicy nagrodzeni brawami i upominkami za swoją pracę i zaangażowanie.

Nawiązały się nowe przyjaźnie i już z niecierpliwością odliczamy czas do następnego spotkania w 2025 roku.

Skip to content