W roku szkolnym 2020/21 w DZS w Karpaczu realizowane są przez uczniów klas hotelarsko-gastronomicznych międzynarodowe projekty.
Etwinning to społeczność szkół, uczniów i nauczycieli współpracujących ze sobą za pomocą mediów elektronicznych, realizując online projekty edukacyjne. Program istnieje od 2005 wspierając innowacyjne działania nauczycieli z ponad 40 krajów. Uczniowie i nauczyciele wykorzystują Internet we współpracy ponad granicami – współdziałają, wymieniają się informacjami i materiałami do nauki.
Etwinning poszerza zakres pedagogicznych możliwości oferowanych uczniom i nauczycielom, motywuje do nauki i otwarcia na Europę. W DZS realizowane są trzy takie projekty: Futurtopia, Learning to manage my own restaurant i Chefs Across Borders.
Projekt Chefs Across Borders ma na celu łączenie naszych kultur poprzez działania kulinarne i społeczne. Uczniowie z Grecji, Hiszpani, Polski i Turcji wspólnie pracują w grupach międzynarodowych, aby upowszechniać własne tradycyjne posiłki, tworzyć swoją wirtualną restaurację a także próbować gotować posiłki według przepisów podanych w krajach partnerskich.
Posiłki zostaną zebrane na cyfrowym stole. Uczestnicy są w kontakcie za pomocą narzędzi cyfrowych. Takie spotkanie online miało miejsce 22.03.2021 r. ze szkołą w Grecji.
Uczniowie wspólnie dyskutowali nad przepisem na pizzę. Każdy międzynarodowy zespół chce przygotować PIZZĘ z typowymi składnikami z ich krajów. Spotkanie zakończyło się wspólnie wypracowanym przepisem i grą edukacyjną na platformie Kahoot. Nasze wypracowane materiały można oglądać na stronie https://twinspace.etwinning.net/120786/home
Koordynatorki projektów: Ewa Gajek i Iwona Łaczna