„Polsko-czeski raj kulinarny”

W kwietniu w Naszej Szkole odbyły się polsko czeskie warsztaty gastronomiczne pod hasłem „Polsko czeski raj kulinarny”.

W warsztatach brały udział trzy szkoły czeskie szkoły z Teplic nad Metuji, Hradec Kralove i Novej Paki. Polskie zespoły reprezentowały szkoły z Karpacza, Biedrzychowic i Bożkowa.

Tym razem królowała kuchnia ze słonecznej Italii. Trenerzy grup wraz z uczniami przygotowali włoskie dania w oparciu o tradycyjne składniki. Mogliśmy kosztować wspaniałe makarony: spaghetti bolonese  i carbonara, tagialete, lasagne czy ravioli.

Kuchnia włoska to bogactwo smaków i kolorów. Były również słodkości: tiramisu, bezy z owocami czy cannoli z musem mascarpone.

Warsztaty zwieńczyła gala, gdzie uczestniczy i zaproszeni goście mogli próbować tych smakowitości zaprezentowanych w wspaniałej aranżacji stołów i wystroju sali w stylu nawiązującym do regionów Włoch.

Galeria foto na naszym profilu na FB.

Skip to content